lørdag, august 09, 2008

Georgia

Det er veldig tragisk å se hva som skjer i Georgia.

Situasjonen har mange paralleller til Karabach, som Armenia og Azerbadjan kriget om. Problemene kommer helt fra Stalin. Han ommøblerte grensene mellom republikkene som da ingikk i Sovjetunionen. Så Karabach, som alltid har vært armensk, ble gitt til Azerbadjan. Når så Sovjetunionen brøt sammen, ville armenerne i Karabach ut av Azerbadjan og startet krig. De klarte til slutt å løsrive seg.

Stalin la også Sør-Ossetia inn i Georgia, selv om området og folket der ikke historisk hører til Georgia. Og nå vil de ut. Det kan man ha forståelse for. Men det betyr ikke at jeg har forståelse for Russlands agering.

Men hva er det presidenten i Georgia tenker på? Trodde han at han kunne vinne over Russland? Hvorfor gjorde han dette?

Her er min teori: Alt er planlagt av Russland og KGB (=Putin) i mange år. De har gitt mange sør-ossetere russisk pass. Så har de bedt ossetiske separatister om å beskyte Georgia. Til slutt kunne ikke Georgia la være å reagere, så de gikk inn. Da ble Russland nødt til å beskytte sine borgere. Nå har de alibi for å la sine soldater stå i Sør-Ossetia i mange år. Alt er gjort for å øke Russlands makt og territorium.

Som om ikke det er nok, rapporterer nå russiske nyheter om at det foregår storstilet propaganda om krigen på vestlig TV. (Selvsagt er det propaganda på vestlig TV, men hvordan kan de unngå å se bjelken i sitt eget øye først?) De lykkes altså med å øke sitt territorium, samtidig som de fremstiller seg selv som offer.

Jeg er skremt over situasjonen i Russland. Det minner meg om situasjonen i Tyskland i mellomkrigstiden. Det er et stolt folk som tror de har en stor rolle å spille i verden. De føler at de har rett til å dominere andre stater. Det er et folk som føler seg urettferdig behandlet, at de ikke har fått sin rettmessige plass i verden. Det er en veldig farlig situasjon, om feil person kommer til makten.

1 Comments:

Blogger My Corner said...

Bra analyse!

8/10/2008 8:33 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home