onsdag, oktober 14, 2009

Hvem tjente på finanskrisen?

Mange har tapt mye på finanskrisen, men hvor har pengene blitt av? Hvem har tjent?

Noen av dem som har tjent mest på finanskrisen er Goldman Sachs, den største investeringsbanken i USA. Nå skal de ansatte i Goldman Sachs få 23 milliarder dollar i bonus.

Hvordan har så Goldman Sachs tjent så mye? På ren og skjær svindel, vil jeg påstå!

Før finanskrisen var de tungt engasjert i å selge subprime lån til andre investorer. Men deretter forsikret de disse fondene i AIG. Så selv om huslånene ikke ble innløst, ville Goldman Sachs tjene penger. Goldman Sachs veddet altså mot seg selv! Eller rettere sagt mot de som kjøpte deres produkter, altså andre banker rundt i verden.

Når så finanskrisen kom, hadde ikke AIG råd til å betale ut forsikringene. Men USA's "bailout" av AIG gjorde at Goldman Sachs fikk pengene sine til slutt.

Det er altså amerikanske skattebetalere som har finansiert disse bonusene.

Og hvem bestemte dette? Det gjorde finansminister Henry Paulson i Bush regjeringen. Han sørget for å redde AIG, mens han derimot lot Lehman Brothers, som var en stor konkurrent til Goldman Sachs, gå konkurs.

Hvem er Henry Paulson? Jo, han er tidligere direktør (CEO) i Goldman Sachs! Det fins en lang rekke av tidligere Goldman Sachs sjefer som har vært leder for Federal Reserve, finansminister osv. Det er som et rent mafiastyre!

Se her for mere skremmende lesning.